Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı ilgili kuruluşlarından biri olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2019 yılının 8 Mayıs ayında 6. Başvuru çağrısı ilana çıkmış bulunmaktadır. Bunun bizim konumuzla alakalı olan kısmı çağrı ilanında bahsi geçen sektör isimleri arasında 302-7 kodlu yenilenebilir enerji tesislerinin de yer alıyor olmasıdır.

Biz sizlere ilk olarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun IPARD 2 programı kapsamında 6. başvuru ilanından biraz bahsetmemiz gerekiyor. Programın kaynağı Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir. Bu destek kamu katkısı olarak adlandırılmaktadır. Kamu katkısı kapsamında program dahilinde gerçekleştirilmiş yatırımların geri ödemesiz olarak kullandırılması söz konusu. Destek almak amacıyla başvuruların yapılacağı ve yatırımının uygulanacağı iller belirtilmiştir. Başvuru kapsamında bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi işlenmesi ve paketlenmesi, zanaatkarlık ve katma değerli ürünler,  kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, Su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji tesisleri sektörleri için destek uygulanmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerji santralleri için yapılan yeni yönetmelik ile beraber hâlihazırda  desteklerde bu anlamda ilgi çekici sektörler haline gelmesini sağlamıştır.

Yenilenebilir enerji sistemleri için yapılacak olan başvurunun yapılması şeklinden kısa bir şekilde bahsetmek gerekiyor. Birinci olarak yapılması gereken yatırımın yapılacağı İl için destekleme kapsamında bir uygulama olup olmadığının doğrulanmış olması gerekiyor. Sonrasında başvuru çağrı rehberinde yer alan başvuru paketi içeriğine uygun olarak ilgili dokümanların bilgisayara indirilmesi ve bunun detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Metrajlara göre projenin hazırlanması arkasından makine ekipman alımları ve hizmetler için teknik projenin detaylı bir şekilde istenilen formatta hazırlanması gerekiyor. Yatırım için planlanan tüm giderler için teklif alma kuralları çerçevesinde teklif alınması gerekiyor. Uygun iş planı hazırlanması resmi belgelerin temin edilmesi ile başvuru formlarının eklerinin bilgisayarlarda doldurulması, başvuru formu ve harcama tablolarının sistemden çıktısının alınması, istenen teknik şartlar dahilinde sisteme yüklenmesi gibi birden fazla kalem başvuru koşulu gerekmektedir.

Biz Akdemir Solar olarak sizlere yenilenebilir Güneş enerji sistemleri konusunda hem teknik konular hem de montaj ve kurulum aşamalarının tamamı için gerekli olan tüm ihtiyaçlarımızın karşılanması hizmetlerini sağlamaktayız. Bahsi geçen proje için www.tkdk.gov.tr adresinden detaylı bilgi alabilir Güneş enerji sistemleri konusunda danışmak istediğiniz her konu için bizimle güven içerisinde iletişime geçebilirsiniz.