Lisanssız elektrik üretim tesisleri ile ilgili yapılan yönetmelik düzenlemesi içerisinde sektörü yakından ilgilendiren aylık mahsuplaşma düzenlemesi kapsam içine alınarak sektörün yüzünü güldürdü. Yapılan yönetmelik değişikliği kapsamında yer alan gerçek veya tüzel kişiler lisans alma veya şirket kurma yükümlülüğü olmaksızın elektrik enerjisi üretebilir ibaresi yer almaktadır.

Üretimi teşvik eden bu yönetmelik değişikliği beraberinde üretilen elektriğin ihtiyaçtan fazlasını şebekeye verebilecekler düzenlemesi de getirerek sektörün yüzünü gerçekten güldürmüş ve enerji sektörünün önünü daha da bir açmıştır. Şebekeye verilecek olan fazla enerji YEKDEM kapsamında değerlendirmeye alınacaktır. Burada bilinmesi gereken en önemli detay yönetmelik kapsamında kurulacak olan tesisler ile üretim ve tüketim tesislerinin aynı dağıtım bölgesi içerisinde yer alması gerekliliğidir. Bilinmesi gereken bir diğer detay ise ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi üretim tesisi fiili olarak üretim faaliyetine geçmeden önce şebekeye verilemeyecektir. Her ayın 6. günü yapılacak olan hesaplamalar ile şebekeye verilecek enerji ile şebekeden çekilecek enerji aylık mahsuplaşmaya tabi olacaktır. Geçici kabul almış olan veya işletmeye giren tesisler bir ay içerisinde sistem kullanım anlaşması (SKA) imzalaması gerekliliği de aynı yönetmelik değişikliği içerisinde bahsi geçen konulardan bir diğeridir. Yönetmelik kapsamında yer alan tüketim tesisi ile aynı yerde kurulu olan üretim tesisinde veya tesislerinde üretilerek şebekeye verilen elektrik enerjisinden ilgili tüketim tesisinde her fatura dönemi içerisinde tüketilmeyen elektrik enerji miktarı ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi olarak görevlendirilmiş olan tedarik şirketleri tarafından ilgisine göre belirlenen fiyatlar üzerinden YEKDEM kapsamında değerlendirilmek üzere 10 yıl süreyle satın alınacaktır. Bu 10 yıllık sürenin başlangıcı asistan şebekeye enerji verilmeye başlanması andan itibaren hesaplanacaktır. Yönetmeliğin değişimi kapsamında üretimleri için ikili anlaşma veya organize toptan elektrik piyasalarında satış yapamayacaklardır. Üretim ve tüketim tesisi aynı yerde olan sisteme verilen ya da sistemden çekilen en iyi enerji miktarı ile üretim ve tüketim tesislerinin aynı yerde olmadığı durumlarda sisteme verilen ve çekilen enerji miktarı kullanım bedeli arasında farklılıkları olacaktır ve bu oranlar üzerinden ödemeler gerçekleşecektir.

Akdemir Solar olarak sizlere yönetmelikte yapılan yeni değişmeler dâhilinde öncesinde ve sonrasında kurulumundan ve performansından yüksek verim alacağınız güneş enerji sistemleri sunmaktayız. Bizimle iletişime geçmeniz sizin için yararlı olacaktır.