Lisanssız olarak elektrik üreten gerçek ve tüzel kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapmaları esas olan lisanssız elektrik üretimi yönetmeliği yayınlandı. Yayımlanan yönetmelik kapsamında birçok farklı konu ve uzun süredir enerji sektörünün beklediği haberler cevabını bulmuş oldu.

Elektrik piyasası içerisinde yer alan tüketicilerin elektrik ihtiyaçlarını tüketim noktasına en yakın yerden, kendi üretim tesisinden karşılaması, arz güvenliğinin sağlanmasında küçük ölçekli üretim tesisinin ülke ekonomisine kazandırılması ve küçük ölçekli üretim kaynaklarının etkin kullanımının sağlanması amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretim yönetmeliği resmi gazetenin 12 Mayıs 2019 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Konu olan yönetmeliğin değişimi kapsamında elektrik şebekesinde meydana gelen kayıp miktarlarının düşürülmesi amacı gözetilerek lisans alma ya da şirket kurma yükümlülüğü olmadan elektrik enerjisi üretebilecek gerçek veya tüzel kişilere uygulanması gereken usul ve esaslar belirlendi. Bu kapsamda lisanssız üretim yapacak gerçek veya tüzel kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için üretim yapmaları esas alınacak. Kısaca ele alacak olursak elektrik enerjisinin üretim tesisi ile aynı yerde kurulu tüketim tesisi ya da tesislerinde tüketilmeyen miktarı aynı dağıtım bölgesinde olmak şartıyla aynı kişiye ait başka bir tüketim tesisinde ya da tesislerinde tüketilebilecek. Bu kapsamda lisanssız olarak faaliyet göstermesi öngörülen firma da gerçek kişilerin yönetmelik kapsamında faaliyetlerinin denetlenmesi incelenmesi doğrudan veya ilgisine göre ilgili şebeke işletmecisi veya görevli tedarik şirketi tarafından raporlar hazırlanarak kurum tarafından yapılacak.

Enerji piyasasını yönetmelik kapsamında en çok ilgilendiren ve belki de en çok sevindiren konu ise, kurulu güç üst sınırının 1 MW dan 5 MW ’a çıkarılmış olması. Aynı düzenleme kapsamında okul ve belediye gibi kamu kurumları hem de bahçeye güneş enerjisi santrali kurabilecek. Hem enerji sektörünün hem de tüketicilerin yüzünü güldürebilecek bir diğer gelişme de düzenleme ile yenilebilir enerji kaynakları destekleme mekanizması kapsamındaki satış fiyatı garantisi teşvikinin 2020 sonuna kadar devreye girecek santraller için geçerli olma şartının kalkmış olması olmakta. Esasen bu şu anlama gelmekte 31 Aralık 2020 den sonra işletmeye giren santrallerde desteklerden yararlanabilecek. Bu kapsamda kapsamı değişen yönetmelik ile önü açılan her detayı bulabileceğiniz Akdemir Solar Enerji olarak sizlere yenilenebilir enerji kaynaklarının doğru kullanılması konusunda hizmet vermekten mutluluk duyuyor olacaktır.

Yayınlanan yönetmeliğe dair bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Related Images: